BLISTAVI I ĆELAVI IBIS U ISTRI

31/05/2016

Proteklih je dana na području Istre primjećena pojava dvije iznimno rijetke vrste ibisa, blistavi ibis i ćelavi ibis.

Blistavi ibis (Plegadis falcinellus) pticu koja je velika rijetkost za Istru, zapazio je i zabilježio čuvar prirode Javne ustanove Natura Histrica na području Posebnog ornitološkog rezervata Palud – Palu´ kod Rovinja. Blistavi ibis je zatečen u migraciji prema sjeveru, a o rijetkosti pojavljivanja i preleta preko našeg područja govori i činjenica da je ovo tek treće zabilježeno pojavljivanje u zadnjih 15-ak godina. Na području Posebnog ornitološkog rezervata Palud – Palu´, Ibis se zadržao desetak dana kao jedini primjerak svoje vrste, zajedno u društvu žutih čaplji. Blistavi ibis spada u ugrožene vrste, a na području Hrvatske jedina područja na kojima je zabilježeno njegovo gniježđenje su područje Zaštićenog krajobraza Jelas polje kod Slavonskog Broda i Park prirode Lonjsko polje kod Kutine.

Ukratko o ptici: Blistavi ibis je srednje velika ptica dužine 55 do 65 cm s rasponom krila od 80 do 105 cm. Teži 485-970 grama. Odrasle ptice su tamnosmeđe s brončanim i zelenkastim metalik odsjajem. Tijekom sezone parenja dobija brončano perje i svijetloplavu liniju oko očiju i kljuna. Obitava u slatkim i slaboslanim slivovima, širokim močvarama, ušćima rijeka i plitkim poplavljenim vlažnim livadama. Hrani se vodenim beskralješnjacima - vodenim kukcima, kišnim glistama, a ponekad sitnom ribom i vodozemcima. Gnijezdi se u gustim kolonijama, češće u mješovitim kolonijama zajedno s čapljama i malim vrancima, u prostranim, plitkim močvarama obraslim visokim gustim tršćacima, rubovima jezera i rijeka, poplavnim nizinama, ušćima.

Ćelavi ibis (Geronticus eremita), vrlo je rijetka ptica u preletu preko naših krajeva, a primjetili su je mještani na području Galižane gdje je boravio pet dana. Nakon pregleda i zabilježavanja jedinke od strane čuvara prirode Javne ustanove Natura Histrica, utvrđeno je da se radi o prstenovanoj ptici vrste ćelavi ibis. O rijetkosti pojavljivanja ove ptice na našim područjima govori i činjenica da prema Crvenoj knjizi ptica Hrvatke, ćelavi ibis spada u Regionalno izumrle vrste. Na osnovu prstenja kojim je ptica prstenovana, utvrđeno je da se radi o ćelavom ibisu imena Baltazar, ispuštenog u prirodu sa područja između Austije i Bavarske u sklopu EU projekta Waldrapp (LIFE+ Biodiversity), partnera Austrije, Italije i Njemačke, a koji za cilj ima reintrodukciju ove, u Europi izumrle vrste. Zanimljivost je da je Ustanova već imala susret s ovom iznimno rijetkom pticom 2006. godine, kada je zbrinula i othranila ćelavog ibisa imena Hector, iz istog uzgojnog centra, a koji je bio pronađen na području Valture.

Ukratko o ptici: Ćelavi ibis (Geronticus eremita) je ptica duga 70 do 80 cm s rasponom krila 120 do 135 cm. Mladi ćelavi ibis ima perje na glavi, a kad poraste to mu perje otpadne i glava mu ostane gola, po čemu je i dobio ime ćelavi ibis. Ostatak tijela prekriven mu je crnim perjem koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj. Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu na cijelom tijelu, izuzev samog vrha glave. Na stražnjoj strani vrata ima dugačko perje. Ćelavi ibis je ptica selica koja nastanjuje suha i polusuha područja (nizine, visoravni i sl.) bogata stijenama na kopnu ili u priobalju. Hrani se pretežno beskralješnjacima (skakavcima, zrikavcima, kornjašima, uholažama, puževima i sl.), rjeđe sitnim gmazovima, žabama ili sitnom ribom. Gnijezi se na liticama i stijenama, obično u kolonijama od 3 do 40 parova. Danas ćelavih ibisa u svijetu ima još jako malo, a gnijezde se još samo u Maroku i Turskoj.

Kalendar događanja

Kolovoz 2019.

PoUtSrČePeSuNe
2930311234
567891011
12131415161718
19 202122232425
2627282930311
2345678