RADIONICA

13/12/2018

Djelatnici JU Natura Histrica su 12.prosinca sudjelovali na 1. dioničkoj radionici u sklopu izrade plana upravljanja s akcijskim planom za čovječju ribicu (Proteus anguinus)​. Radionica je održana u Ogulinu u organizaciji Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) i tvrtke BIOTA j.d.o.o. koja je nositelj izrade stručne podloge za prijedlog plana upravljanja za čovječju ribicu.

Radionica je osmišljena kako bi se okupilo dionike, saznalo njihove stavove, potrebe i iskustva po pitanju zaštite čovječje ribice te kako bi se potaklo međusobnu komunikaciju i zajedničko djelovanje. Osim toga, izrađivačima stručne podloge izuzetno je bilo važno saznati informacije o lokacijama nalaska i potencijalnim lokacijama nalaska čovječje ribice, obzirom da se radi o vrsti koja preferira izuzetno nepristupačna staništa i čiji je areal rasprostranjenosti vrlo teško detaljno istražiti bez kvalitetnih podataka s terena.

Čovječja ribica je jedinstvena vrsta koja nastanjuje krško podzemlje u Hrvatskoj. Ona je jedini pravi podzemni kralješnjak koji je u potpunosti prilagođen životu u špiljskim uvjetima, a također je i endem podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša. U Hrvatskoj je strogo zaštićena vrsta te je prema zadnjim procjenama svrstana u kategoriju ugroženih vrsta (EN). Kao osnovni uzrok ugroženosti ističe se degradacija krških staništa kao posljedica značajnog antropogenog utjecaja na kršu. Promjene vodnog režima uslijed crpljenja podzemnih i površinskih voda, neadekvatno korištenje sredstava za tretiranje i dohranu biljaka, neriješen problem otpadnih voda te betonizacija na krškom reljefu imaju glavnu ulogu u stvaranju pritisaka na čovječju ribicu i krška staništa.

Važno je naglasiti da zaštitom čovječje ribice ne štitimo samo nju već i sami sebe! Gotovo polovica teritorija Republike Hrvatske nalazi na krškom reljefu čija je glavna karakteristika manjak vode na površini te propusnost stijenske podloge. Kada sljedeći put isperete razne otpadne tvari ili bacite krupni i životinjski otpad u jame, upitajte se koliko je vremena potrebno da se sve to cijevima i  pitkom vodom ponovno vrati u vaš dom.

Tko želi znati više...
- http://www.proteus.hibr.hr/public_html/proteus/hr/
- http://cistopodzemlje.info/hr/

Izvor fotografija:
- https://www.iucn.org/content/protecting-olm
- https://www.iucnredlist.org/species/18377/8173419

Kalendar događanja

Listopad 2021.

PoUtSrČePeSuNe
27282930123
45678910
11121314151617
181920212223 24
25262728293031
1234567