Projekt

Projekt “CREW“ – sastanak projektnih partnera u Italiji, San Benedetto del Tronto

Predstavnici JU „Natura Histrica“ sudjelovali su na 3. sastanku projektnih partnera projekta „CREW – Integrated Wetland Management in Italia – Croatia Cross Border Region“, koji se provodi kroz Program prekogranične suradnje INTERREG V-A ITALIJA-HRVATSKA iz prioritetne osi za zaštitu i obnovu bioraznolikosti.

Projekt vodi Sveučilište IUAV iz Venecije, a sudjeluju još četiri talijanska i 3 hrvatska partnera.

Projektom je predviđena izrada dokumenata pod nazivom „Wetland Contract“, kojim bi se dionici koji postoje na projektnim područjima obvezali provoditi određene akcije u svrhu poboljšanja ekoloških sustava, ali i pratiti stanje ekosustava pomoću opreme koja će biti nabavljena u sklopu projekta.

Pročitaj više

LOKVE U ISTRI – poziv javnosti na suradnju

Javna ustanova „Natura Histrica“ pokrenula je projekt popisivanja i utvrđivanja stanja lokava na području Istarske županije.

Zašto lokve?

Zato što su lokve ne samo iznimno vrijedna staništa, važna za mnoge biljne i životinjske vrste, već i dio bogate kulturne i graditeljske baštine Istre.

Pozivamo vas da nam se pridružite i pošaljete nam podatke o lokvama u svome kraju! Za svaku lokvu ispunite on-line upitnik koji se nalazi OVDJE.

Učenici i studenti - pitajte starije članove svoje obitelji o tome gdje su se nalazile i kako su se nekad koristile lokve, pa nam u njihovo ime pošaljite ispunjeni upitnik!

Upitnik možete preuzeti i u pdf-u, pa nam ga poslati skeniranog ili običnom poštom.

Pročitaj više

Projekt "KLIM"

Općina Vrsar-Orsera je vodeći partner na projektu „KLIM Kontija – Limski zaljev – Održivo upravljanje zaštićenim područjima“ s partnerima Istarskom županijom i JU „Natura Histrica“.

Pročitaj više

Projekt

JU Natura Histrica partner je na projektu “CREW – Coordinated Wetland Management in Italia – Croatia Cross Border Region”, sufinanciranom s 85% sredstava iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A ITALIJA-HRVATSKA iz prioritetne osi za zaštitu i obnovu bioraznolikosti.

Pročitaj više

Projekt "geoIST3A"

 

U Novigradu je 27.11.2018. svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt GeoIST3A-Valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude koji je prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Pročitaj više

Projekt LIKE - Like Living on the Karst Edge

Zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar u Slovenskoj Bistrici je dana 04.07.2017., u ime Istarske županije, s Upravljačkim tijelom INTERREG VA programa prekogranične suradnje između Slovenije i Hrvatske, potpisala 1.528.377,29 eura vrijedan Ugovor o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) o početku provedbe EU projekta LIKE – Like Living on the Karst Edge.

Pročitaj više

Projekt GREEN4GREY, Gozdovi za mesta - Šume za gradove

Projekt GREEN4GREY, Gozdovi za mesta - Šume za gradove, bio je usmjeren na održivo upravljanje urbanim šumama Celja i Rovinja, a proveden je u razdoblju 01/2014. – 09/2015., uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007-2013. Na projektu je sudjelovalo šest partnera, tri iz Hrvatske i tri iz Slovenije, Mestna občina Celje kao vodeći partner, Grad Rovinj – Rovigno, Zavod za gozdove Slovenije, Mestni gozd Društvo za trajnostni razvoj urbane narave iz Celja, JU Natura Histrica te Istarska županija. Ukupan proračun projekta je bio 373.126,80 €  od čega je JU Natura Histrica imala osigurana sredstva za provedbu aktivnosti u iznosu 46.685,37 €.

Pročitaj više

Projekt ŽIVO! Življenje – Voda! / Život – Voda!

Projekt ŽIVO! Življenje – Voda! / Život – Voda!, osmišljen je kao zaštita krškog vodonosnika i krških izvora na pograničnom području, a proveden je u razdoblju 01/2014. – 09/2015., uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007-2013. Na projektu je sudjelovalo pet partnera, tri iz Hrvatske i dva iz Slovenije. Istarska županija kao vodeći partner te JU Natura Histrica, Sveučilište u Rijeci - Građevinski fakultet, Inštitut za raziskovanje krasa – IZRK ZRC SAZU i Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano – NLZOH.

Pročitaj više

KaPO – projekt Zajedničko upravljanje zaštićenim područjima Kamenjak i Pohorje

KaPO – projekt Zajedničko upravljanje zaštićenim područjima Kamenjak i Pohorje u kojem surađuju Hrvatska i Slovenija financiran je sredstvima Europske Unije u sklopu „INTERREG PHARE programa za susjedstvo Slovenija – Mađarska - Hrvatska 2004-2006” u iznosu od 114.173,55 Eura. Projekt je započet u srpnju 2007. godine, u trajanju od 13 mjeseci. S hrvatske strane projekt je provela općina Medulin u partnerstvu s nevladinom udugom za zaštitu okoliša Zelena Istra i javnim ustanovama Kamenjak i Natura Histrica; a sa slovenske strane općine Ruše, Rače-Hram, Hoče-Slivnica i Maribor.

Pročitaj više

Projekt Underground Istria

Projekt Underground Istria u vrijednosti od 136.936,00 Eura ostvaren je u sklopu INTERREG IIIA programa za susjedstvo Slovenija – Mađarska – Hrvatska PHARE 2004 - 2006. Projekt je, u razdoblju od listopada 2007. do listopada 2008. godine, provela Istarska županija kao nositelj projekta u suradnji sa projektnim partnerom Javnom Ustanovom Natura Histrica.

Pročitaj više

Projekt KUP - Karst Underground Protection

Projekt KUP - Karst Underground Protection logičan je slijed projekta Underground Istria, kojim se nastavljaju biospeleološka istraživanja speleoloških objekata u Istri i Sloveniji. Ukupan proračun projekta je 652.444,24 Eura, od čega Europska unija osigurava 554.557.61 Eura (85%) a projektni partneri iznos od 97.866,64 Eura (15%). Projekt se provodi kroz program prekogranične suradnje OP IPA Slovenija – Hrvatska 2007 – 2013. Vodeći partner u projektu je Istarska županija sa partnerima Znanstvenoraziskovalnog centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) – Instituta za krš iz Postojne i JU Natura Histrica. Suradnici na projektu su Notranjski muzej iz Postojne i Hrvatsko biospeleološko društvo (HBSD). KUP je započet u prosincu 2009. godine i trajat će do prosinaca 2011. godine.

Pročitaj više

Projekt PROTECT

Projekt PROTECT namijenjen je izradi zajedničkog integriranog modela za učinkovitu prevenciju šumskih požara u sedam mediteranskih zemalja: Ciprusu, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj. Projekt koristi smjernice SIPROCI projekta, provedenog od strane vodećeg partnera Pokrajine Macerata iz Italije, kao baze za izradu međusektorskog modela suradnje jedinica civilne zaštite, zaštite šuma i lokalne samouprave. Hrvatski projektni partner je Istarska županija, Upravni odjel za održivi razvoj, Odsjek za zaštitu prirode i okoliša. Projekt je započeo u srpnju 2009. godine i implementirati će se zaključno s lipnjem 2012.

Pročitaj više
Kalendar događanja

Studeni 2019.

PoUtSrČePeSuNe
28293031123
45678910
11121314151617
181920 21 222324
2526272829301
2345678