KaPO – projekt Zajedničko upravljanje zaštićenim područjima Kamenjak i Pohorje

KaPO – projekt Zajedničko upravljanje zaštićenim područjima Kamenjak i Pohorje u kojem surađuju Hrvatska i Slovenija financiran je sredstvima Europske Unije u sklopu „INTERREG PHARE programa za susjedstvo Slovenija – Mađarska - Hrvatska 2004-2006” u iznosu od 114.173,55 Eura. Projekt je započet u srpnju 2007. godine, u trajanju od 13 mjeseci. S hrvatske strane projekt je provela općina Medulin u partnerstvu s nevladinom udugom za zaštitu okoliša Zelena Istra i javnim ustanovama Kamenjak i Natura Histrica; a sa slovenske strane općine Ruše, Rače-Hram, Hoče-Slivnica i Maribor.

Projektom KaPo poboljšano je održivo upravljanje zaštićenim područjima, krajolikom Donji Kamenjak i medulinskim arhipelagom u Hrvatskoj i zaštićenim planinskim područjem Pohorje u Sloveniji, te su pojačane mjere zaštite prirode.

Projekt je iniciran zbog zajedničkih problema u upravljanju zaštićenim područjima kao što su velik periodični priliv turista, nedovoljno iskustvo i stručnost lokalnih institucija u pitanjima zaštite prirode te niska razina javne svijesti o vrijednostima zaštićenih područja. Stoga je glavni cilj projekta KaPo održivo upravljanje zaštićenim područjima i očuvanje prirode uz veću suradnju sa lokalnim stanovništvom.

S ciljem razmjene iskustva i dobre prakse provedene su brojne radionice, izrađeni obrazovno – informativni materijali, postavljene ploče za označavanje i usmjeravanje na području zaštićenih područja, organizirana su studijska putovanja na temu upravljanja u prirodnim prostorima, postavljeni su informativni terminali, provedena je razmjena učenika općina Ruše i Medulin i obrazovanje za nadzornike zaštićenih područja, izrađen je integrirani imidž područja - temelj za Plan upravljanja i koncept plana infrastrukture sa studijom sanacija pilot područja.
Na području zaštićenog krajolika Kamenjak uređen je znatan broj pješačkih i biciklističkih staza, dok su određene ceste zatvorene za promet kako bi se posjetiteljima omogućio što kvalitetniji boravak u prirodi. Osnovana je i Kuća prirode Kamenjak u Premanturi sa posjetiteljsko-edukacijskim centrom gdje se posjetitelji i ljubitelji Kamenjaka mogu informirati i educirati o prirodnim vrijednostima tog zaštićenog krajolika. Kuća prirode je opremljena edukativnim materijalima, knjižnom građom iz područja zaštite prirode i polifunkcionalnim prostorom za projekciju filmova i održavanje predavanja za lokalno stanovništvo, školski uzrast i posjetitelje.

Javna ustanova Natura Histrica provela je istraživanja flore na Kamenjaku i izradila stručnu podlogu za proglašenje botaničkog rezervata, te provela istraživanja procjene i vrednovanja postojećeg stanja zaštićenog krajolika temeljem kojih je izrađen nacrt plana upravljanja zaštićenim krajolikom Donji Kamenjak i medulinski arhipelag.

Projekt KaPo dobar je primjer sudioničkog modela planiranja održivog upravljanja gdje lokalna samouprava, javne ustanove i nevladine udruge zajedno surađuju u održivom upravljanju prirodnih bogatsva te je kao takav uzoran model suradnje i unaprjeđenja zaštite u drugim zaštićenim područjima diljem Hrvatske.

Više informacija na http://kapo.park-pohorje.si

Kalendar događanja

Prosinac 2023.

PoUtSrČePeSuNe
272829301 2 3
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567