Projekt KUP - Karst Underground Protection

Projekt KUP - Karst Underground Protection logičan je slijed projekta Underground Istria, kojim se nastavljaju biospeleološka istraživanja speleoloških objekata u Istri i Sloveniji. Ukupan proračun projekta je 652.444,24 Eura, od čega Europska unija osigurava 554.557.61 Eura (85%) a projektni partneri iznos od 97.866,64 Eura (15%). Projekt se provodi kroz program prekogranične suradnje OP IPA Slovenija – Hrvatska 2007 – 2013. Vodeći partner u projektu je Istarska županija sa partnerima Znanstvenoraziskovalnog centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) – Instituta za krš iz Postojne i JU Natura Histrica. Suradnici na projektu su Notranjski muzej iz Postojne i Hrvatsko biospeleološko društvo (HBSD). KUP je započet u prosincu 2009. godine i trajat će do prosinaca 2011. godine. Projektom se ističe:

  1. zaštita i unaprijeđenje stanja speleoloških objekata u cilju očuvanja kakvoće krškog vodonosnika na prekograničnom području Istre i Slovenije;
  2. jačanje suradnje i zajedničkog djelovanja regionalnih i državnih institucija u domeni zaštite prirode i okoliša u Hrvatskoj i Sloveniji;
  3. jačanje prepoznatljivosti područja promocijom krajobraznih i prirodnih posebnosti krškog geografskog područja Istre.

Projektne aktivnosti predviđaju nova biospeleološka istraživanja i sanaciju 6 slovenskih i 6 hrvatskih speleoloških objekata uz izradu elaborata valorizacije i nadogradnju postojeće baze podataka. Projektom je predviđena nabavka biospeleološke opreme i obnova stare napuštene škole u Vodicama u općini Lanišće u Istri , tj. uspostava nove Speleo kuće gdje će se održati 18. Međunarodna krasoslovna škola, ali i brojne stručne radionice i speleo-edukacije lokalnog stanovništva.

Operativni program prekogranične suradnje Slovenija - Hrvatska 2007 - 2013 program je razvoja kojeg su zajednički osmislile Slovenija i Hrvatska u cilju rješavanja zajedničkih problema i korištenju razvojnog potencijala u tom sedmogodišnjem razdoblju. Program sufinancira Europska unija unutar Instrumenta za pomoć u pretpristupnom razdoblju (IPA). IPA je novi pravni i financijski instrument EU-a koji je primjenjiv na države kandidatkinje i države potencijalne kandidatkinje, kao i na države članice koje dijele prekogranični program s navedenim državama.

Prikupljanjem literaturnih i drugih podataka u Republici Sloveniji i Hrvatskoj, odabrat će se 12 najzanimljivijih lokacija na projektnom području za provođenje biospeleološkog istraživanja, po 6 u svakoj državi. Organizirat će se sanacija izabranih lokaliteta i izraditi elaborati valorizacije za svaki od istraženih objekata. Rezultati istraživanja objavit će se u znanstvenim časopisima te će se snimiti edukativno dokumentarni film koji će prikazati terenske akcije čišćenja i istraživanja svih 12 objekata. Stručnjaci biospeleolozi sudjelovati će na sadržajnom osmišljavanju filma, objasniti osnovne pojmove u speleologiji, opisati uvijete u speleološkim objektima, karakteristike i prilagodbe živog svijeta na te posebne uvjete i istaknuti razloge zbog kojih je potrebno štititi podzemna prirodna bogatstva. Dokumentarni će se film kasnije prezentirati u edukativne svrhe srednjoškolskom uzrastu i zainteresiranoj javnosti na raznim radionicama, ali i u sklopu sadržaja renovirane škole u Vodicama – prve Speleo kuće u Istri. Škola će služiti održavanju stručnih radionica i speleo-edukacije lokalnog stanovništva. Ove će se godine u njoj održati 18. Međunarodna krasoslovna škola. Opremu za speleološka istraživanja nabavlja JU Natura Histrica, a ona će se nakon završetka projekta koristiti u sklopu planiranih aktivnosti Speleo kuće, poput speleo radionica i terenske nastave. Projektom su planirane i dvije stručne radionice u Hrvatskoj, namijenjene istarskim i slovenskim speleolozima sa ciljem njihovog stručnog usavršavanja.
Više informacija na http://www.project-kup.org

Kalendar događanja

Prosinac 2023.

PoUtSrČePeSuNe
272829301 2 3
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567