Potpisan Sporazum za močvarno područje Palud - Palu !!!

21/07/2021

U ponedjeljak je na Paludu svečano potpisan Sporazum za močvarno područje Palud – Palù.
Rezultat je to aktivnosti koje su se odvijale u posljednjih godinu i pol dana u sklopu projekta CREW – Koordinirano upravljanje prekograničnim područjem Italije i Hrvatske. U sklopu programa Interreg V-A Italija-Hrvatska.
Sporazum je dokument kojim se dionici – potpisnici Sporazuma i pridruženi članovi – obvezuju da će zajednički raditi na iznalaženju najboljih rješenja za pametno upravljanje prostorom Paluda, te skupa osmišljavati i provoditi aktivnosti koje su k tome usmjerene.
Njegov najvažniji dio je akcijski plan kojim je definirano 17 aktivnosti koje će se provoditi u sljedećih 5,5 godina, a podijeljene su u 3 tematske skupine – okoliš, upravljanje i socio-ekonomski razvoj.
Na dioničkim smo ga radionicama zajednički nazvali „Palud – raznolikost u malom / Palù – diversità in miniatura“.
Potpisnici Sporazuma su, uz JU Natura Histrica, koja je glavni nositelj aktivnosti, različiti dionici koji su na neki način vezani uz prostora Paluda. Ukupno ih je 16, a posebno je vrijedno da imamo predstavnike institucija na različitim razinama, udruga, znanstvenih i stručnih institucija, turističkog sektora, ali i individualaca. Svi su potpisnici članovi Foruma dionika, a usto imamo i šest dionika koji su se uključili kao pridruženi članovi, koji ne potpisuju Sporazum, ali sudjeluju u radu Sporazuma.
U ime Istarske županije, čiji su Upravni odjel za održivi razvoj i Upravni odjel za turizam bili aktivno uključeni u radionice, Sporazum je potpisao istarski župan Boris Miletić, a ispred Grada Rovinja-Rovigno na čijem se prostoru Palud nalazi, to je učinio gradonačelnik Marko Paliaga. Obojica su u svojim uvodnim govorima istaknula važnost zaštite prirode za budući razvoj županije i grada, a dotakli su se i usluga ekosustava koje močvarna područja nude te izrazili spremnost da i dalje podržavaju projekte usmjerene k zaštiti prirode.
Ravnateljica JU Natura Histrica, Silvia Buttignoni, nazočnima je prenijela pozdrave i čestitke ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Aljoše Duplića koji je ukazao na činjenicu da se vrijedna močvarna staništa protežu duž čitave zapadne obale Istre, ta istaknuo potrebu njihova očuvanja. Ministarstvo će i dalje sudjelovati u radu Foruma dionika, što nam je od osobite važnosti jer nam još predstoji izrada dva upravljačka dokumenta važna za Palud – Pravilnika o zaštiti i očuvanju, i Plana upravljanja.
Skup su popratili i brojni istarski mediji, na čemu im od srca zahvaljujemo, pa se nadamo da će, malo-pomalo, Palud, ali i ostala vlažna staništa Istre, naći svoje mjesto u svijesti svih stanovnika Istre kao još jedna vrijednost vrijedna očuvanja.

Poveznice:

 

Kalendar događanja

Kolovoz 2022.

PoUtSrČePeSuNe
1234567
891011 12 1314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011