PRSTENOVANJE PTICA U POSEBNOM ORNITOLOŠKOM REZERVATU PALUD

30/08/2019

Prošlog tjedna je na području Posebnog ornitološkog rezervata Palud uspješno provedena aktivnost prstenovanja ptica. Prstenovane su pjevice koje su dvaput na dan u zoru i sumrak kada je aktivnost ptica najveća, hvatane ornitološkim mrežama, a prstenovanje je vodio ovlašteni prstenovač Zavoda za ornitologiju – HAZU Louie Thomas Taylor iz Rovinja. Prstenovano je 26 vrsta, odnosno ukupno 415 ptica.

Među ulovljenim vrstama izdvajamo: pupavca (Upupa epops), vijoglava (Jynx torquilla),  batokljuna (Coccothraustes coccothraustes) i ćuka (Otus scops). Ulovljen je i trstenjak rogožar (Acrocephalus schoenobaenus) sa prstenom iz Njemačke te kos (Turdus merula) prstenovan godinu dana ranije na istom mjestu.

Akcije prstenovanja provode se u cijelom svijetu, a iz njih ornitolozi saznaju podatke o kretanju, životnim navikama i potrebama brojnih vrsta ptica. Za svaku pticu bilježi se standardizirani set podataka – vrsta, starost, tjelesna kondicija, dužina krila i težina.

Dodatno o prstenovanju ptica:

Prstenovanje ptica je znanstvena metoda istraživanja koja se temelji na obilježavanju jedinki specijalnim prstenima s jedinstvenim kodom (najčešće metalni ili plastični prsten) po kojima se ptice naknadno mogu prepoznavati. Radi se o neinvazivnoj metodi sa strogim pravilima provedbe, a tijekom cijelog procesa prstenovanja, ptice ne stradavaju i ispuštaju se natrag u prirodu neozlijeđene. Ptice se individualno označavaju kako bi se dobili podaci o selidbenim putovima, demografiji i ekološkim procesima, a poznavanje tih podataka ključno je za planiranje i provedbu mjera zaštite ptica i razumijevanje složenih procesa unutar ekosustava. Svako naknadno opažanje ptice, ponovni ulov u ornitološke mreže ili pronalazak mrtve ptice, može ornitolozima dati važne informacije o životu te ptice što pomaže kod razumijevanja ekologije pojedinih vrsta.

Prstenovanje ptica nije dopušteno bez posebnog dopuštenja, a provoditi ga može samo stručna osoba s položenim prstenovačkim ispitom i važećom prstenovačkom dozovolom. Iako se postupak i kriteriji polaganja ispita i dobivanja dozovle u manjoj mjeri razlikuju od zemlje do zemlje, temeljna načela svugdje su ista. Svaki kandidat mora biti sposoban identificirati sve vrste ptica, mora znati odrediti starost i spol ptice, mora poznavati praktične i administrativne detalje oko prstenovanja te mora poštivati stroge etičke norme vezane uz metodu prstenovanja. Prstenovanje u Europi organiziraju nacionalne prstenovačke centrale, a u Hrvatskoj je to Zavod za ornitologiju – HAZU. Zanimljivo je i pohvalno da većinu prstenovača (čak i više od 70%) čine amateri, volonteri – prstenovači koji se ovom metodom bave iz hobija i doprinose popularizaciji ornitologije i ptica općenito. Prema nekim podacima, godišnje se u Europi prstenuje oko 4 milijuna ptica.

Kalendar događanja

Kolovoz 2022.

PoUtSrČePeSuNe
1234567
89 10 11121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011