PRVI KONGRES SLUŽBENIKA ZA INFORMIRANJE HRVATSKE

11/10/2016

Javna ustanova Natura Histrica sudjelovala je na Prvom Kongresu službenika za informiranje Hrvatske, koji je  7. listopada u Zagrebu okupio gotovo 400 sudionika, pretežito službenika za informiranje.

Predstavnici sindikata, udruga, medija i gospodarskih subjekata, čiji su predstavnici također sudjelovali na Kongresu, poduprli su svojim dolaskom na Kongres partnerstvo između tijela javne vlasti i korisnika informacija, kako bi se korištenje prava na pristup informacijama promoviralo i zaštitilo, zajedno sa službenicima za informiranje.

Iniciranje godišnjeg okupljanja službenika za informiranje koji u tijelima s javnim ovlastima u interakciji s korisnicima informacija provode Zakon o pravu na pristup informacijama, jedan je od 3 cilja Kongresa, koje su sudionici mogli ocijeniti u pisanim evaluacijama koje će  organizator pomno obraditi, kako bi naredni Kongres, već najavljen za 2017., bio još uspješniji.

 

Nakon rasprave po temama, Prvi Kongres službenika za informiranje Hrvatske donio je slijedeće preporuke i zaključke:

Uspješnost upravljanja državom, županijama, gradovima, općinama i svim drugim tijelima javne vlasti, nužno se mjeri stupnjem otvorenosti i transparentnosti tijela javne vlasti u korist građana, poslovne zajednice, civilnog društva, sindikata i medija. Stoga Kongres poziva sva zakonodavna, izvršna i pravosudna tijela na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini da svojim službenicima za informiranje osiguraju optimalne uvjete za nesmetano djelovanje, uključujući posebnu i povećanu radno-pravnu zaštitu.

Prvi Kongres službenika za informiranje Hrvatske očekuje da će obim i zahtjevi za reaktivnu i proaktivnu objavu informacija kao i pružanje on-line usluga građanima, u hrvatskoj javnoj upravi rasti brzinom koja traži da se radno mjesto SLUŽBENIK ZA INFORMIRANJE (eventualno i PODRŠKU KORISNICIMA) izdvoji u hrvatskoj javnoj upravi kao posebno radno mjesto s posebnim pravima, opisom poslova i nadležnostima.

Društveno odgovorno poslovanje tijela javne vlasti uključuje podupiranje građanskog nadzora nad poslovanjem i upravljanjem javnim resursima. Povećano financiranje udruga koje se bave građanskim nadzorom javne vlasti, edukacijama korisnika informacija i poticanju vlasnika informacija na zakonito djelovanje nužan je korak prema upravi koja jača svoju korisničku funkciju. Time javna uprava unosi veću poslovnu sigurnost i povjerenje u institucije i povećava korištenje otvorenih, javnih podataka za gospodarski razvoj.

Prvi Kongres službenika za informiranje Hrvatske smatra posebno važnim da za potrebe nadzora i edukacije ojača i institucija Povjerenika za informiranje putem garantiranog kontinuiranog i kumulativnog povećavanja financijskih sredstava iz državnog proračuna za tu instituciju od po + 20 posto godišnje, najmanje u sljedećih 5 godina.

Drugi Kongres službenika za informiranje Hrvatske, održat će se, radi praćenja provedbe ovih zaključaka, potkraj prve polovice 2017. godine.

Kalendar događanja

Kolovoz 2022.

PoUtSrČePeSuNe
1234567
89 10 11121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011