SAČUVANO STANIŠTE PRIMORSKE MAKOVICE

16/06/2016

U krugu bolnice dr. Martin Horvat u Rovinju, uz morsku obalu na šljunčanoj plaži, na površini od 2000 m2, malo je, ali značajno stanište primorske makovice. Primorska makovica (Glaucium flavum) je ugrožena i strogo zaštićena vrsta koja se nalazi na popisu ugroženih biljnih vrsta u Crvenoj knjizi vaskularne flore Hrvatske.

Na dojavu o devastaciji staništa, koju je mr.sc. Antonio Pauletich iz Rovinja uputio Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske Županije „Natura Histrica“, stručna služba Ustanove obišla je lokaciju te utvrdila da je stanište „zatrpano“ plovilima koje korisnici obližnje lučice izvlače i ostavljaju na obali.

Kako bi sačuvali ovo iznimno stanište, JU Natura Histrica je 2015.g. uz podršku Turističke zajednice Grada Rovinja, uz znak zabrane odlaganja plovila postavila i informativno-edukativnu tabelu, s ciljem ukazivanja i upoznavanja korisnika prostora o karakteristikama i značaju ove strogo zaštićene biljne vrste i njezinog staništa.

Na veliko zadovoljstvo svih sudionika i korisnika prostora, danas možemo reći da je akcija spašavanja staništa primorske makovice uspjela! Usporedbom fotografija „prije“ i „poslije“, vidljivo je da na području staništa primorske makovice više nitko ne izvlači, niti odlaže plovila. Stanište je u granicama lokaliteta u potpunosti „živnulo“, te se svi primjerci ove atraktivne biljke mogu vidjeti u punom cvatu.

Ukratko o biljci: Primorska makovica (Glaucium flavum Crantz) je biljka koja pripada porodici makova (Papaveraceae). Raste u cijelom Mediteranu i europskim obalama Atlantika, na morskim žalovima izloženim utjecaju valova. Najčešće se nalazi na debljem ili plićem sloju oblutaka ispod kojih se razvija humozno tlo bogato dušikom, nastalo od naplavljenog organskog materijala. Radi specifičnosti staništa u zajednici s primorskom makovicom raste razmjerno mali broj vrsta. Zbog sadržaja alkaloida, cijela biljka je otrovna. Uslijed rekreacijskih aktivnosti na plažama, nestaju pogodna staništa pa je vrsta ocijenjena ugroženom i stoga je zakonski strogo zaštićena.

Kalendar događanja

Kolovoz 2022.

PoUtSrČePeSuNe
1234567
89 10 11121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011