Svjetski dan vlažnih staništa!

02/02/2021

Svake godine, 2. veljače, obilježava se Dan vlažnih staništa.

Prije 50 godina na taj je danu iranskom gradu Ramsaru potpisana „Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti“. Plod je to zajedničkog rada uključenih država, raznih institucija i nevladinih organizacija, a iako je prvotno naglasak stavljen na zaštitu močvarnih područja kao važnih staništa za ptice močvarice, širi cilj bio je izraziti općenitu zabrinutost radi ubrzanog nestajanja i degradacije vlažnih staništa diljem svijeta.

Ramsarska konvencija predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju vlažnih staništa. Trenutno broji 171 zemlju potpisnicu, a od 25. lipnja 1991. godine i Republika Hrvatska je njezin dio. Time smo preuzeli obvezu očuvanja vlažnih staništa na vlastitom teritoriju, njihovo održivo korištenje i valoriziranje te aktivno uključivanje hrvatskih područja u svjetsku mrežu zaštite vlažnih staništa. Jedan od načina umrežavanja je i predlaganje i proglašavanje vlažnih staništa od međunarodne važnosti i upisivanje tih područja na Ramsarsku listu na kojoj se trenutno nalazi 2414 vlažnih staništa (zaštićenih područja) raspoređenih na svim kontinentima izuzev Antarktike s ukupnom površinom od 254.543.972 ha.

Hrvatska trenutno ima pet ramsarskih područja – to su Park prirode Kopački rit, Park prirode Lonjsko polje, Park prirode Vransko jezero, posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka kod Jastrebarskog te donji dio toka rijeke Neretve.

Što su vlažna staništa?

Ukratko, to dijelovi krajolika koje karakterizira prisutnost vode - slatke, slane ili boćate. Voda je kod vlažnih staništa glavni pokretač svih bioloških i fizikalno–kemijskih procesa.

Konvencija se temelji na širem definiranju vlažnih staništa, pa se tako u ramsarska vlažna staništa ubrajaju razna slatkovodna ili boćata prirodna staništa poput jezera, rijeka, ušća rijeka, podzemnih vodonosnika, močvara, vlažnih travnjaka, pustinjskih oaza, cretova i tresetišta i ostalih. Tu se ubrajaju i antropogena staništa poput ribnjaka, rižinih polja, rezervoara pitke vode i solana. Čak se i livade morskih cvjetnica, koraljni grebeni i mikrostaništa unutar speleoloških objekata smatraju vlažnim staništima.

Vlažna staništa i voda

Svake godine postoji središnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa prema kojoj se usmjeravaju sve aktivnosti i načini obilježavanja. Ove je godine tema Vlažna staništa i voda. Ideja je da se potakne ljude na stalno kritičko razmišljanje o zalihama pitke vode i našem svakodnevnom odnosu prema prijeko potrebnom resursu kojeg na Zemlji imamo u 

Javna ustanova "Natura Histrica" povodom Svjetskog dana vlažnih organizira nekoliko aktivnosti... 

Pratite nas  na web-u i Facebook-u, a za početak, zaigrajte naš kviz i provjerite koliko znate o vlažnim staništima!

https://quizizz.com/join?gc=46042924

 

Kalendar događanja

Kolovoz 2022.

PoUtSrČePeSuNe
1234567
89 10 11121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011