U SKLOPU PROJEKTA LIKE ODRŽANA RADIONICA "ČUVARI UŠARA"

13/03/2019

U subotu 09.ožujka 2019.g. u Buzetu je održana druga po redu radionica "Čuvari ušara". Radionicu je organizirala udruga BIOM u sklopu projekta "LIKE - Living on the karst edge", a prisustvovali su projektni partneri i zainteresirani građani. Cilj radionice bio je educirati i uključiti volontere u monitoring (praćenje gnijezdećih parova) velike ušare (Bubo bubo). Radi se o relativno jednostavnom monitoringu kojeg mogu obavljati svi zainteresirani, bez obzira na prijašnje znanje i ornitološko iskustvo. Tijekom veljače i ožujka ušare počinju s gniježđenjem, pa ih se u tom periodu može čuti kako se glasaju u sumrak prije odlaska u lov.

Nakon teorijskog dijela gdje su sudionici upoznati s biologijom i ekologijom ušara, protokolom za monitoring, tipovima glasanja te potencijalnim ugrozama, svi prisutni su podijeljeni u grupe koje su se zatim uputile na jednu od unaprijed određenih lokacija duž krškog ruba sjeverne Istre. Obzirom da ušare gnijezde na vertikalnim stijenama koje imaju prirode pukotine, police i otvore koje ušarama nude prirodni zaklon, sve lokacije bile se u blizini stijena. Upravo je činjenica da ušare gnijezde u stijenama jedan od razloga njihove ugroženosti zbog rekreativnih aktivnosti na stijenama (sportsko penjanje), pa se kolokvijalno kaže da "ušare i penjači vole iste stijene". Osim toga, ušare često stradavaju u koliziji s vozilima ili od elektrokucije na nezaštićenim srednjenaponskim vodovima. Nažalost, unatoč činjenici da je ušara strogo zaštićena i dobro istražena vrsta, još uvijek je i krivolov razlog opadanja brojnosti populacije ove vrste.

Od ukupno 14 lokacija na kojima je proveden monitoring, sudionici monitoringa su na 4 lokacije zabilježili glasanje mužjaka. Radi se o lokacijama u blizini Roča, Kompanja, Istarskih toplica i Gornje Nugle. Uključivanjem sve većeg broja volontera, iz godine u godinu prikupljaju se kvalitetniji podaci o rasprostranjenosti ove karizmatične vrste, inače najveće sove na euroazijskom području.

Glasanje mužjaka možete poslušati na sljedećoj poveznici.

Projekt "LIKE - Living on the karst edge" sufinanciran je iz programa INTERREG SI-HR 2014.-2020.

 

Izvor fotografija:

- https://www.facebook.com/LivingOnTheKarstEdge/

- https://www.goodfreephotos.com/albums/animals/birds/eurasian-eagle-owl-bubo-bubo.jpg

- http://ptice.si/oznaka/gugalnica/

Kalendar događanja

Kolovoz 2022.

PoUtSrČePeSuNe
1234567
89 10 11121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011