Projekt GREEN4GREY, Gozdovi za mesta - Šume za gradove

Projekt GREEN4GREY, Gozdovi za mesta - Šume za gradove, bio je usmjeren na održivo upravljanje urbanim šumama Celja i Rovinja, a proveden je u razdoblju 01/2014. – 09/2015., uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007-2013. Na projektu je sudjelovalo šest partnera, tri iz Hrvatske i tri iz Slovenije, Mestna občina Celje kao vodeći partner, Grad Rovinj – Rovigno, Zavod za gozdove Slovenije, Mestni gozd Društvo za trajnostni razvoj urbane narave iz Celja, Javna ustanova Natura Histrica te Istarska županija. Ukupan proračun projekta je bio 373.126,80 €  od čega je JU Natura Histrica imala osigurana sredstva za provedbu aktivnosti u iznosu 46.685,37 €.

 

Projektna problematika

Urbane ili gradske šume su ekosustavi koji su određeni njihovim položajem, nalaze se u blizini ili unutar gusto naseljenih urbanih područja. Svojom nazočnošću čuvaju i povećavaju biološku raznolikost ekosustava na lokalnoj razini te značajno utječu na kvalitetu života i ekološku stabilnost šireg urbanog područja. Radi svojeg položaja u blizini naselja te zbog značajnog broja posjetitelja imaju važnu ulogu u obrazovanju i osvješćivanju stanovnika o prirodnom okolišu, a ujedno su i značajan prostor za odmor i rekreaciju gradskog stanovništva. U tom smislu, projekt GREEN4GREY usmjeren je na održivo upravljanje urbanim šumama Celja i Rovinja kroz revitalizaciju, opremanje i promociju njihove prirodne i kulturne vrijednosti.

Ciljevi projekta bili su razvoj upravljanja zaštićenim i ekološki značajnim šumama, od izuzetne važnosti za gradove i žitelje Celja i Rovinja. Opremanje i uređenje šumskog prostora za rekreaciju, doživljaje u prirodi te obrazovanje djece izravno u šumama kroz iskustva. Revitalizacija degradiranih šumskih područja za očuvanje ekoloških i socijalnih funkcija urbanih šuma. Podizanje javne svijesti o prirodnim i kulturnim bogatstvima šuma kroz edukaciju i promociju vrijednosti tog iznimno važnog gradskog prostora. Ciljne skupine korisnika u prvom redu bili su stanovnici gradova Celja i Rovinja, a na području razvoja edukacije osnovna su ciljna skupina učenici osnovnih i srednjih škola. Ciljnu skupinu s aspekta razvoja i uspostave planiranog upravljanja gradskim šumama predstavlja stručna javnost, predstavnici lokalnih zajednica i nevladinih organizacija.

Aktivnosti u sklopu projekta bile su opremanje šuma, revitalizacija, edukacija te promocija. Kroz aktivnosti opremanja šuma, u Gradskoj šumi Celje su postojeće pješačke puteve dopunjene rekreacijskom i doživljajnom opremom (drvena promatračnica, pozornica, odmorišta s klupama, trim oprema), a postojeće pješačke staze u Park šumi Zlatni rt – Punta Corrente u Rovinju su opremljene edukativnim tabelama i klupama.  Kroz projekt su izrađena i dva dječja šumska igrališta, jedno u Gradskoj šumi Celje i jedno u Park šumi Zlatni rt – Punta Corrente u Rovinju. Na području kamenoloma „Muntravo“ u Park šumi Zlatni rt – Punta Corrente u Rovinju, opremmljeno je penjalište za slobodno penjanje s uređenjem novih penjačkih smjerova, dok je u Gradskoj šumi Celje izgrađena kućica na drvetu. Kroz aktivnost revitalizacije obnovljena je povijesna matrice Park šume Zlatni rt – Punta Corrente u Rovinju, dosadnjom više od 900 vrsta drveća, grmova i trajnica. Aktivnost edukacije bile su usmjerene na uređenje edukacijske i doživljajne staze na području Park šume Zlatni rt – Punta Corrente u Rovinju sa 20 edukativnih stajališta te uređenje i edukacijskih i pokaznih točaka na šumskim stazama u Gradskoj šumi Celje na području Anski vrh i Miklavški hrib. Također, kroz projekt su održane četiri radionice o upravljanju šumama i obrazovanje školske djece na temelju šumske pedagogije, a organizirane su i dvije edukativne ekskurzije za skupine školske djece iz Celja i Rovinja.

U okviru projekta izrađena je i višejezična publikacija  „Prirodne i kulturno-povijesne vrijednosti Park šume Zlatni rt – Punta Corrente u Rovinju“, snimljen je audio CD „Zvukovi šume – Forest city soundscapes“; Izrađene su Smjernice za upravljanje urbanim šumama i Smjernice za obrazovanje školske djece i mladih na temelju šumske pedagogije.

Rezultati

  • Funkcionalno opremanje i uređenje šumskog prostora urbanih šuma Celja i Rovinja za rekreaciju, doživljaje u prirodi te obrazovanje djece izravno u šumama kroz iskustva.
  • Revitalizacija degradiranih šumskih područja u cilju očuvanja ekoloških i socijalnih funkcija urbanih šuma.
  • Podizanje javne svijesti o prirodnim i kulturnim bogatstvima šuma kroz edukaciju te promociju vrijednosti tog iznimno važnog gradskog prostora.
  • Zajedničko stvaranje osnova za izradu modela učinkovitog upravljanja urbanim šumama, kao i obrazovanja na temelju šumske pedagogije.

Više informacija o projektu Green4Grey, šume za gradove, možete pronaći na web stranici projekta www.green4grey.eu 

Kalendar događanja

Prosinac 2023.

PoUtSrČePeSuNe
272829301 2 3
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567